Steak zo sviečkovej, zemiaky s parmezánom, hríbová omáčka
Veľmi priamy a funkčný recept pre úpravu luxusného kúska mäsa.

- 800 g hovädzia sviečkovica
Hovädzia sviečkovica8 receptov
- 180 ml šľahačková smotana
šľahačková smotana69 receptov
- 40 g lesné huby
Lesné huby1 recept
- olivový olej
Olivový olej116 receptov
- soľ
Soľ261 receptov
- korenie
Korenie90 receptov
- 600 g zemiaky
Zemiaky67 receptov
- 100 g parmezán
Parmezán31 receptov
- 50 g maslo
Maslo161 receptov
- 10 g rozmarín
Rozmarín37 receptov
- 2 ks cesnak
Cesnak128 receptov
Postup prípravy receptu
Zemiaky uvarte v šupke v poriadne osolenej vode, sceďte, nechajte odpariť a ošúpte. Nakrájajte na rovnomerné plátky, uložte do nádoby na pečenie vytretej maslom. Zľahka osoľte, okoreňte, zalejte 1/2 smotany a vrch posypte parmezánom. Dajte zapiecť do rúry predhriatej na 200°C kým bude vrch zlatavý.
Mäso odblaňte, očistite, nakrájajte na 4 rovnomerné steaky, osoľte a nechajte 5 minút pri izbovej teplote. Následne otrite zvyšok soli a natrite olivovým oljom. Rúru predhrejte na 180°C. Na panvici s kovovou rúčkou steaky sprudka opečte zo všetkých strán, následne pridajte rozmarín, roztlačené strúčiky cesnaku a dajte dopiecť do rúry na 6 - 7 minút. Vyberte, prikryte alobalom a nechajte 5 minút odpočívať.
Nasekajte huby. Do panvice s výpekom po mäse pridajte lyžicu masla a huby orestujte. Podlejte 100ml horúcej vody, zvyškom smotany a zredukujte omáčku na konzistenciu redšieho sirupu. Dochuťte soľou a korením.
Na plytký tanier servírujte steak, vedľa zemiaky a bohato oblejte omáčkou.