Steak zo sviečkovej, zemiaky s parmezánom, hríbová omáčka
Veľmi priamy a funkčný recept pre úpravu luxusného kúska mäsa.
Porcie Čas prípravy
4osoby 10minút
Dĺžka varenia
10minút
Porcie Čas prípravy
4osoby 10minút
Dĺžka varenia
10minút
Ingrediencie
Postup prípravy
  1. Zemiaky uvarte v šupke v poriadne osolenej vode, sceďte, nechajte odpariť a ošúpte. Nakrájajte na rovnomerné plátky, uložte do nádoby na pečenie vytretej maslom. Zľahka osoľte, okoreňte, zalejte 1/2 smotany a vrch posypte parmezánom. Dajte zapiecť do rúry predhriatej na 200°C kým bude vrch zlatavý.
  2. Mäso odblaňte, očistite, nakrájajte na 4 rovnomerné steaky, osoľte a nechajte 5 minút pri izbovej teplote. Následne otrite zvyšok soli a natrite olivovým oljom. Rúru predhrejte na 180°C. Na panvici s kovovou rúčkou steaky sprudka opečte zo všetkých strán, následne pridajte rozmarín, roztlačené strúčiky cesnaku a dajte dopiecť do rúry na 6 – 7 minút. Vyberte, prikryte alobalom a nechajte 5 minút odpočívať.
  3. Nasekajte huby. Do panvice s výpekom po mäse pridajte lyžicu masla a huby orestujte. Podlejte 100ml horúcej vody, zvyškom smotany a zredukujte omáčku na konzistenciu redšieho sirupu. Dochuťte soľou a korením.
  4. Na plytký tanier servírujte steak, vedľa zemiaky a bohato oblejte omáčkou.