- 800 g falošná hovädzia sviečková
Falošná hovädzia sviečková3 recepty
- 1 ks biela cibuľa
Biela cibuľa5 receptov
- 300 g mrkva
Mrkva41 receptov
- 500 g zeler buľvový
Zeler buľvový10 receptov
- 2 ks bobkový list
Bobkový list20 receptov
- 1 ks cesnak
Cesnak128 receptov
- 1 pl horčica plnotučná
Horčica plnotučná4 recepty
- 200 ml šľahačková smotana
šľahačková smotana69 receptov
- 5 ks staršie pečivo
Staršie pečivo1 recept
- 10 g petržlenová vňať
Petržlenová vňať45 receptov
- 100 ml biele polosladké víno
Biele polosladké víno1 recept
- 2 pl olej
Olej84 receptov
- 2 ks vajcia
Vajcia34 receptov
- 120 ml mlieko
Mlieko18 receptov
- 40 g polohrubá múka
Polohrubá múka14 receptov
- soľ
Soľ261 receptov
- korenie
Korenie90 receptov
- 300 ml vlažná voda
Vlažná voda5 receptov
- 1 ks citrón
Citrón45 receptov
- 100 g maslo
Maslo161 receptov
Postup prípravy receptu
Zeleninu očistite a nakrájajte na malé kocky, cesnak na plátky. Mäso očistite a osušte papierovou utierkou. Vo veľkom kastróle s pokrievkou rozohrejte olej a mäso sprudka opečte z každej strany do tmavohneda. Vyberte ho von a poriadne ho osoľte a okoreňte. Do kastróla s výpekom pridajte zeleninu a restujte ju do hneda. Pridajte bobkový list, zalejte vínom a odvarte alkohol. Pridajte horčicu, vráťte mäso do hrnca, podlejte vodou a vložte do rúry vyhriatej na 160°C na hodinu a pól.
Do veľkého kastróla s pokrievkou dajte zovrieť väčšie množstvo vody (3/4 objemu kastróla). Staršie pečivo nakrájajte na kocky, petržlenovú vňať na jemno, pridajte 2 žĺtka, osoľte, okreňte a zalejte teplým mliekom. Z bielkov vyšľahajte tuhý sneh, vyklopte k pečivu a zľahka premišajte, aby sneh neopadol. Pripravte cca 1m pás potravinovej fólie, zmes na ňu vyklopte, vytvarujte valec a zabaľte ho do fólie. Konce zmotajte, ako na salónke. Takto pripravený valec zabaľte znovu, rovnakým spôsobom do alobalu a vložte variť do vriacej vody na 20 - 25 minút, pod pokrievkou. Následne knedlík vytiahnite, nechajte vychladnúť a opečte na panvici dookola na 1pl masla. Krájajte na kolieska.
Kastról so sviečkovou vyberte z rúry, mäso opäť vytiahnite na tanier, pridajte k zelenine smotanu, rozmixujte do hladka tyčovým mixérom, upravte hustotu pridaním vody pre redšiu konzistenciu, alebo naopak zredukujte varením, aby ste omáčku zahustili. Omáčku dochuťte citrónovou šťavou, soľou, korením a zjemnite maslom.
Mäso nakrájajte na tenké plátky, uložte na tanier, vedľa ukladajte knedlík, zalejte omáčkou a ozdobte jemnou petržlenovou vňaťou.