Sviečková na smotane
Klasický recept skvelej českej kuchyne.
Porcie Čas prípravy
4osoby 30minút
Dĺžka varenia
100minút
Porcie Čas prípravy
4osoby 30minút
Dĺžka varenia
100minút
Ingrediencie
Postup prípravy
  1. Zeleninu očistite a nakrájajte na malé kocky, cesnak na plátky. Mäso očistite a osušte papierovou utierkou. Vo veľkom kastróle s pokrievkou rozohrejte olej a mäso sprudka opečte z každej strany do tmavohneda. Vyberte ho von a poriadne ho osoľte a okoreňte. Do kastróla s výpekom pridajte zeleninu a restujte ju do hneda. Pridajte bobkový list, zalejte vínom a odvarte alkohol. Pridajte horčicu, vráťte mäso do hrnca, podlejte vodou a vložte do rúry vyhriatej na 160°C na hodinu a pól.
  2. Do veľkého kastróla s pokrievkou dajte zovrieť väčšie množstvo vody (3/4 objemu kastróla). Staršie pečivo nakrájajte na kocky, petržlenovú vňať na jemno, pridajte 2 žĺtka, osoľte, okreňte a zalejte teplým mliekom. Z bielkov vyšľahajte tuhý sneh, vyklopte k pečivu a zľahka premišajte, aby sneh neopadol. Pripravte cca 1m pás potravinovej fólie, zmes na ňu vyklopte, vytvarujte valec a zabaľte ho do fólie. Konce zmotajte, ako na salónke. Takto pripravený valec zabaľte znovu, rovnakým spôsobom do alobalu a vložte variť do vriacej vody na 20 – 25 minút, pod pokrievkou. Následne knedlík vytiahnite, nechajte vychladnúť a opečte na panvici dookola na 1pl masla. Krájajte na kolieska.
  3. Kastról so sviečkovou vyberte z rúry, mäso opäť vytiahnite na tanier, pridajte k zelenine smotanu, rozmixujte do hladka tyčovým mixérom, upravte hustotu pridaním vody pre redšiu konzistenciu, alebo naopak zredukujte varením, aby ste omáčku zahustili. Omáčku dochuťte citrónovou šťavou, soľou, korením a zjemnite maslom.
  4. Mäso nakrájajte na tenké plátky, uložte na tanier, vedľa ukladajte knedlík, zalejte omáčkou a ozdobte jemnou petržlenovou vňaťou.