Teľacie karé na krémovej polente
Chutný a jednoduchý recept od Makovej a Kováčika. Ak s polentou ako prílohou nemáte veľké skúsenosti, určite si ju vďaka tomuto receptu zamilujete.

- 400 g teľacie karé
Teľacie karé3 recepty
- 500 g špargľa
špargľa5 receptov
- 300 g polenta
Polenta1 recept
- 2 strúčiky cesnak
Cesnak128 receptov
- 4 vetvičky tymián
Tymián33 receptov
- 500 ml šľahačková smotana
šľahačková smotana69 receptov
- 100 g maslo
Maslo161 receptov
- 1 ks limetka
Limetka22 receptov
- soľ
Soľ261 receptov
- čierne korenie
čierne korenie142 receptov
- olivový olej
Olivový olej116 receptov
Postup prípravy receptu
Teľacie karé očistite, odblaňte, osušte papierovou utierkou, osoľte a okoreňte. Rúru vyhrejte na 170°C. Zo špargle odrežte spodné časti (cca 40% dĺžky). Jemné lístky tymianu odtrhnite zo stopky (jednou rukou chyťte vrch stonky a palcom a ukazovákom druhej ruky stiahnite lístky v proti smere rastu). Cesnak rozpučte čepeľou noža. Dajte zovrieť veľký kastról s osolenou vodou a takisto si pripravte veľkú nádobu s ľadovou vodou a kockami ľadu.
Na panvici s kovovou rúčkou (taká ktorá smie ísť do rúry) rozpáľte 1pl oleja, následne sprudka opečte pripravené karé zo všetkých strán. Asi po 2 minútach opekania prihoďte do panvice 2 strúčiky cesnaku, vložte do rúry a pečte 7 – 8 minút. Po upečení mäso opatrne vyberte a nechajte minimálne 5 minút odpočinúť pri izbovej teplote. Potom ho môžete nakrájať na porcie.
Pripravenú špargľu vhoďte na 2 minúty do kastróla s vriacou vodou (musí vrieť poriadne). Nastavte si časovač, nesmie tam byť dlhšie. Po skončení času, špargľu vytiahnite sitkom a schlaďte v mise s ľadovou vodou. Po chvíli sceďte cez sitko a nechajte odkvapkať. Na panvici roztopte 1pl masla a scedenú špargľu orestujte (stačí 2 minúty). Obsah panvice neustále prehadzujte, maslo sa so zvyškom vody premení na emulziu a špargľa získa lesklú glazúru. Zľahka dochuťte soľou a korením. Do širšieho kastróla vlejte smotanu a na miernom ohni ju priveďte k varu. Postupne prisypávajte polentu a neustále miešajte. Polenta veľmi rýchlo zhustne, dbajte na to, aby sa nepripálila. Na záver stiahnite z ohňa, pridajte zvyšok masla, lístky tymianu, dochuťte limetkovou šťavou, soľou a korením.
Na plytký tanier naberte krémovú polentu, na ňu uložte porcie karé a dookola rozhádžte glazovanú špargľu.
Náš tip
1. Krátkemu vareniu vo vigorózne vriacej vode a následné šokové schladenie potraviny sa nazýva Blanšírovanie. Touto technikou vieme docieliť „čiastočné uvarenie“. Potraviny si zachovajú sviežosť, farby, väčšinu vitamínov, ale už nie sú surové.
2. Tento jednoduchý recept môžte vylepšiť jednoduchou omáčkou. V panvici po mäse do výpeku prilejte 150ml vývaru, 1čl citrónovej šťavy, 2cl brandy a vyvarte alkohol. Zredukujte o 1/3, stiahnite z ohňa a za stáleho pohybovania panvicou, v omáčke roztopte 100g studeného masla nakrájaného na kocky. Maslo pridávajte postupne, inak sa omáčka rýchlo ochladí a zrazí sa.