Teľacie medajlónky, zemiakovo-jablčný šalát
Recept od Karasovej a Urbana. Skvelé teľacie doplnené sviežim jogurtovým šalátom.

- 600 g teľacia sviečkovica
Teľacia sviečkovica3 recepty
- olej
Olej84 receptov
- 200 ml vývar
Vývar32 receptov
- 70 g maslo
Maslo161 receptov
- 100 ml koňak
Koňak4 recepty
- soľ
Soľ261 receptov
- 600 g zemiaky
Zemiaky67 receptov
- 400 g jablká
Jablká5 receptov
- 1 ks citrón
Citrón45 receptov
- čierne korenie
čierne korenie142 receptov
- 200 ml jogurt
Jogurt1 recept
- 3 stopky jarná cibuľka
Jarná cibuľka16 receptov
- 1 pl horčica plnotučná
Horčica plnotučná4 recepty
Postup prípravy receptu
Mäso odblaňte, očistite, utrite papierovou utierkou, osoľte a okoreňte. Rúru predhrejte na 180°C. Vývar zohrejte. Jablká ošúpte, odkôstkujte a nakrájajte na malé kocky (1x1cm). Jarnú cibuľku umyte, osušte a nasekajte na jemné prúžky. Uvarené a ošúpané zemiaky nakrájajte na kocky, rovnako ako jablká. Maslo nakrájajte na menšie kocky.
Na panvičke s kovovou rúčkou (takou, čo môže ísť do rúry) rozpáľte 1pl oleja a mäso sprudka opečte z každej strany. Následne vložte do rúry na 7 – 8 minút. Potom vytiahnite, nechajte 5 minút odpočinúť a nakrájajte na medailónky.
Medzitým, ako sa pečie mäso si zmiešajte šalát. Vopred pripravené zemiaky, jablká a cibuľku, zmiešajte s jogurtom, horčicou a citrónovou šťavou, dochuťte soľou a korením.
V panvičke po mäse, do výpeku pridáme koňak, vyvaríme alkohol. Dajte si pozor na plamene, tvrdý alkohol dokáže z panvice vzbĺknuť aj do výšky jedného metra. Pridajte vývar a zredukujte omáčku o polovicu. Na záver ju dochuťte soľou a korením, stiahnite z plameňa a postupne v nej za stáleho miešania rozpúšťajte kocky studeného masla.
Na plytký tanier servírujte mäso poliate omáčkou a k nemu do menšej misky šalát.
Náš tip
Najlepší spôsob, aby vám omáčka vyšla a nezrazila sa, je nasledovný: Pravou rukou neustále a rýchlo hýbte panvicou dopredu a dozadu, ľavou potupne pridávajte kocku po kocke masla. Nepridávajte veľa masla naraz, inak omáčku schladíte príliš rýchlo a maslo sa nerozpustí. Ak budete panvicou hýbať dostatočne rýchlo, maslo sa s vodou premenia na lahodnú emulziu.