Teľacie s marockou ryžou
Kus skvelého mäsa na prírodno, s osviežujúcou exotickou prílohou.
Porcie Čas prípravy
4osoby 5minút
Dĺžka varenia
15minút
Porcie Čas prípravy
4osoby 5minút
Dĺžka varenia
15minút
Ingrediencie
Postup prípravy
  1. Mäso odblaňte, zľahka osoľte a nechajte pri izbovej teplote aspoň 20 minút pred tepelnou úpravou. Rezne prekryte potravinovou fóliou a zľahka ich naklepte. Okoreňte čerstvo mletým čiernym korením a zaprášte ich múkou. Cibuľu očistite a nasekajte na jemné mesiačiky. Cesnak očistite a pretlačte. Červenú šošovicu namočte do vlažnej vody na 10 – 15 minút. Ďatle a kešu oriešky na hrubo nasekajte. Limetku umyte, kôru nastrúhajte, vytlačte šťavu – 1pl.
  2. Ryžu 3x prepláchnite a uvarte v osolenej vode spolu s kardamónom, škoricou a bobkovým listom (12 minút v jemne vriacej vode). Po uvarení ryžu sceďte a vyberte koreniny.
  3. Na panvici s pokrievkou rozpáľte 3pl olivového oleja a orestujte na nej cibuľu do sklovita. Pridajte 2pl oleja, rozpáľte a vložte pripravené teľacie. Panvica musí byť tak veľká, aby mal každý kus mäsa dosť miesta. Po 2 minútach mäso otočte, restujte aj s druhej strany. Následne podlejte 100ml teplej vody, prikryte a varte 10 minút.
  4. Medzitým v menšom kastróle priveďte šošovicu k varu, aj s vodou v ktorej bola namočená. Zmiernite plameň a varte pod pokrievkou do stavu „al-dente“ (približne 5 minút).
  5. Keď bude mäso hotové, odložte ho odpočinúť (zabaľte ho do hliníkovej fólie). Do výpeku na panvici pridajte kurkumu, rímsku rascu, chilli a prevarte spolu. Následne pridajte uvarenú šošovicu a scedenú, uvarenú ryžu. Orestujte spolu, pridajte ďatle s kešu orieškami, limetkovú kôru, šťavu a dochuťte soľou a korením.
  6. Na tanier servírujte ryžu, na vrch nakrájané teľacie mäso, ozdobte lístkami rukoly a pokvapkajte kvalitným olivovým olejom.