Teplý mexický šalát s mletým mäsom
Recept na rýchlu večeru zo zásob v chladničke od Henčekovej a Brigantovej

- 300 g hovädzie mäso
Hovädzie mäso11 receptov
- 3 strúčiky cesnak
Cesnak128 receptov
- 100 g čerstvé bilinky
čerstvé bilinky3 recepty
- 200 g zemiaky
Zemiaky67 receptov
- 1 ks pór
Pór10 receptov
- paprika
Paprika6 receptov
- 1 ks chilli
Chilli45 receptov
- 150 g kukurica
Kukurica6 receptov
- 150 g fazuľové lúsky
Fazuľové lúsky2 recepty
- citrón
Citrón45 receptov
- olivový olej
Olivový olej116 receptov
- soľ
Soľ261 receptov
- čierne korenie
čierne korenie142 receptov
Postup prípravy receptu
Zemiaky nakrájajte na mesiačiky a uvarte v osolenej vode do „polomäkka“. Všetky bylinky oddelené od stopiek a očistené strúčiky cesnaku nasekajte spolu na jemno. Lúsky dajte rozmraziť do vlažnej vody, z paprík aj chilli odstráňte semiačka a nakrájajte na prúžky, chilli na jemno. Kukuricu sceďte z nálevu a nechajte odkvapkať, bielu časť póru nakrájajte na malé prúžky. Hlinenú, či sklenenú nádobu na pečenie vyložte papierom na pečenie a pokropte ho olivovým olejom. Rúru predhrejte na 220°C.
V mise zmiešajte hovädzie mäso, ¾ nasekaných byliniek s cesnakom, soľ a korenie. Namočte si ruky do studenej vody a zo zmesi tvarujte rovnomerné guličky, ktoré ukladajte do pripravenej nádoby na pečenie. Vložte do predhriatej rúry na 5 – 6 minút.
Na voku, či väčšej panvici rozohrejte 1pl olivového oleja a začnite restovať papriku. Po 3 minútach pridajte aj nakrájaný pór a predvarené zemiaky, restujte do zlatista. Následne pridajte nasekané chilli, upečené mäsové guľky, fazuľové lúsky, kukuricu a zvyšok zmesi byliniek a cesnaku. Opatrne miešajte na miernom ohni 2 – 3 minúty, aby sa suroviny navzájom prehriali.
Servírujte do hlbších misiek a ozdobte listami čerstvých byliniek, napríklad petržlenovou vňaťou.
Náš tip
1. Recept môžete ľahko vylepšiť pridaním predvarených strukovín. Veľká, či malá biela fazuľa sa budú skvelo hodiť.
2. K receptu sa hodí aj jednoduchý smotanovo – jogurtový dressing. Zmiešajte 150ml kyslej smotany a 120ml nesladeného bieleho jogurtu, osoľte himalájskou soľou, okoreňte na hrubo mletým čiernym korením a ochuťte limetkovou šťavou, nastrúhanou limetkovou kôrou (stačí štipka) a na jemno nasekanými mätovými lístkami. Takýto dressing jedlo chuťovo odľahčí.
3. Pokiaľ sa vám zdá šalát suchý, môžete k nemu pridať jednoduchú paradajkovú omáčku. Na 1pl masla speňte na jemno nasekanú šalotku, pridajte pretlačený strúčik cesnaku, 1 nasekané chilli, za hrsť nasekaných čiernych olív, štipku korenia a zalejte 400ml drvených paradajok. Pridajte 1čl červeného Tabasca, povarte spolu 3 – 5 minút, zrieďte vývarom, či trochou vody a dochuťte podľa potreby limetkovou šťavou, soľou a korením.