Treska s bylinkovou krustou
Rýchly a osviežujúci recept s charakterom ľahkej dovolenkovej večere pri mori.
Porcie Čas prípravy
4osoby 10minút
Dĺžka varenia
10minút
Porcie Čas prípravy
4osoby 10minút
Dĺžka varenia
10minút
Ingrediencie
Postup prípravy
  1. Tresku očistite, osoľte a nechajte 5 minút pri izbovej teplote. Následne jemne otrite soľ z povrchu ryby papierovou utierkou (rybu osušte). Rúru rozohrejte na 170°C, vložte do nej rozohriať plech vystlaný papierom na pečenie. Šafrán zabaľte do alobalu a vložte do rúry prehriať na 4-5 minút.
  2. Na širokej panvici rozpáľte na miernom ohni 1pl olivového oleja a ryby do nej vložte. Po dvoch minútach (bez obracania) opatrne preneste filety na pripravený plech.
  3. Z vajíčka oddeľte žĺtko a z bielkov vyšľahajte hustú penu. Bylinky nasekajte, vložte do mixéra spolu so strúhankou, štipkou soli, korením a rozmixujte na sypkú zmes. Tú zľahka premiešajte s bielkovým snehom a potrite ňou predpečenú rybu. Vložte do rúry na 4-6 minút.
  4. Bagetu priečne nakrájajte, pokvapkajte olivovým olejom a dajte opiecť do rúry spolu s rybou. Nakrájajte paradajky.
  5. Panvicu po rybe podlejte vínom, odvarte alkohol, pridajte paradajky a šafrán a vývar. Zredukujte o 1/3 a stiahnite z ohňa. Za stáleho miešania potom v omáčke rozpustite maslo. Dochuťte soľou a korením.
  6. Na plytký (zohriaty) tanier servírujte omáčku, na vrch položte filet s krustou, vedľa do zlatova upečenú bagetu. Pokvapkajte kvalitným olivovým olejom.
Poznámky k receptu

Niektoré jedlá vyžadujú pri servírovaní teplý tanier. Napríklad v prípade tohto receptu by delikátne jemná omáčka v kontakte so studeným tanierom zmenila štruktúru, ba dokonca by sa mohla úplne vyzrážať. Taniere stačí na 30-60 sekúnd vložiť do mikrovlnnej rúry. Dajte však pozor, aby neboli vriace.