Variácie zemiakových pirohov
Recept od Strapka a Michnu oslavuje klasické slovenské jedlo a stavia ho do novej, modernej polohy.
Porcie Čas prípravy
4osoby 15minút
Dĺžka varenia
5minút
Porcie Čas prípravy
4osoby 15minút
Dĺžka varenia
5minút
Ingrediencie
Postup prípravy
  1. Uvarené a vychladnuté zemiaky ošúpte a rozpučte v miske spolu s bryndzou a dobre premieste. Slaninu nakrájajte na malé kocky a vypražte na panvici do chrumkava, po upražení chrumky rozložte na papierovú utierku, ktorá vysaje prebytočný tuk. Jarnú cibuľku očistite a nasekajte na jemné prúžky. Dajte zovrieť vyšší kastról s osolenou vodou, zohrejte fritézu, alebo dajte v kastróle zovrieť väčšie množstvo oleja.
  2. Vo väčšej mise zmiešajte vajce, múku, osoľte, pridávajte postupne vodu a vymieste vláčne cesto. Pomúčte dosku, z cesta vyrolujte rovnomerný plát (1,5mm hrubý) a pohárom vykrajujte kruhy. Do stredu každého kruhu vložte 1pl zemiakovo – bryndzovej plnky, preložte ich na polovicu a kraje cesta prstami stlačte k sebe, aby sa náplň uzavrela v ceste.
  3. Polovicu pirohov nahádžte do vriacej osolenej vody, keď vyplávajú na hladinu, vyberte ich sitkom a nechajte odpariť. Druhú polovicu vypražte vo fritéze do zlatista (doba fritovania bude približne 2 – 3 minúty podľa hrúbky pirohov). Po vypražení pirohy vyberte z oleja a preložte do misky vystlanej papierovou utierkou, aby vysala prebytočný olej.
  4. Z kyslej smotany a polovice na jemno nasekanej jarnej cibuľky si pripravíme dressing. Zmiešajte ich spolu v miske, dochuťte soľou a korením.
  5. Na plytký tanier naberte veľkú lyžicu dressingu, doň poukladajte varené, aj vyprážané pirohy, posypte jemne sekanou jarnou cibuľkou a slaninovými chrumkami.
Poznámky k receptu

Keď varíte zemiaky v šupke, pred varením narežte šupku ostrím nožom 2x protichodne po obvode. Keď budú zemiaky uvarené a vychladnuté, ich šúpanie vám vďaka nárezom, pôjde oveľa jednoduchšie.