- 1 ks pór
Pór10 receptov
- 500 g zemiaky
Zemiaky67 receptov
- 100 ml smotana
Smotana6 receptov
- 100 g maslo
Maslo161 receptov
- 1200 ml zeleninový vývar
Zeleninový vývar20 receptov
- 1 pl Sójový lecitín
Sójový lecitín2 recepty
- 40 g pažítka
Pažítka19 receptov
- soľ
Soľ261 receptov
- korenie
Korenie90 receptov
Postup prípravy receptu
Pór nakrájajte a vložte do nádoby s vodou. Zamiešajte, aby sa oddelili nečistoty, vytiahnite a vysušte v odstredivke. Zemiaky očistite a nakrájajte na kocky.
Vo veľkom kastróle roztopte maslo, pridajte doň pór a duste na miernom ohni pod pokrievkou do mäkka. Pridajte zemiaky, premiešajte, zalejte vývarom, osoľte, okoreňte, priveďte k varu, uvarte do mäkka a rozmixujte mixérom. Prilejte smotanu a nechajte na krátko prevrieť. Dochuťte soľou a korením.
Sójový lecitín dajte nabobtnať do 100 ml teplej vody. Niekoľko stebiel pažítky odložte bokom na ozdobu, zvyšok nasekajte, vložte do mixéra, zalejte 300ml studenej vody a rozmixujte. Preceďte cez jemné sito a zelenú vodu zmiešajte s lecitínom. Pridajte štipku soli a tyčovým mixérom šľahajte pažítkovú penu.
Do polievkových misiek servírujte vichysoisse, na vrch poukladajte obláčiky z peny a dozdobte pažítkou.
Náš tip
Táto skvelá, pôrovo-zemiaková polievka sa hodí aj na teplejšie letné dni, pretože ju môžete podávať chladenú.