Vichysoisse
Slávna Francúzska polievka z kúpeľov vo Vichy.
Porcie Čas prípravy
4osoby 10minút
Dĺžka varenia
50minút
Porcie Čas prípravy
4osoby 10minút
Dĺžka varenia
50minút
Ingrediencie
Postup prípravy
  1. Pór nakrájajte a vložte do nádoby s vodou. Zamiešajte, aby sa oddelili nečistoty, vytiahnite a vysušte v odstredivke. Zemiaky očistite a nakrájajte na kocky.
  2. Vo veľkom kastróle roztopte maslo, pridajte doň pór a duste na miernom ohni pod pokrievkou do mäkka. Pridajte zemiaky, premiešajte, zalejte vývarom, osoľte, okoreňte, priveďte k varu, uvarte do mäkka a rozmixujte mixérom. Prilejte smotanu a nechajte na krátko prevrieť. Dochuťte soľou a korením.
  3. Sójový lecitín dajte nabobtnať do 100 ml teplej vody. Niekoľko stebiel pažítky odložte bokom na ozdobu, zvyšok nasekajte, vložte do mixéra, zalejte 300ml studenej vody a rozmixujte. Preceďte cez jemné sito a zelenú vodu zmiešajte s lecitínom. Pridajte štipku soli a tyčovým mixérom šľahajte pažítkovú penu.
  4. Do polievkových misiek servírujte vichysoisse, na vrch poukladajte obláčiky z peny a dozdobte pažítkou.
Poznámky k receptu

Táto skvelá, pôrovo-zemiaková polievka sa hodí aj na teplejšie letné dni, pretože ju môžete podávať chladenú.