Vitello tonnato
Podpisový re-make klasického talianskeho predjedla od pánov Rusinu a Sedláka. Ak o trochu zvýšite gramáže, poslúži aj ako hlavné jedlo.

- 400 g teľacia sviečkovica
Teľacia sviečkovica3 recepty
- 200 g tuniak žltoplutvý
Tuniak žltoplutvý2 recepty
- 50 ml sójová omáčka
Sójová omáčka20 receptov
- soľ
Soľ261 receptov
- čierne korenie
čierne korenie142 receptov
- 100 g majonéza
Majonéza8 receptov
- 50 g konzervované kapary malé
Konzervované kapary malé1 recept
- 50 g ančovičky
Ančovičky1 recept
- 1 ks citrón
Citrón45 receptov
- 1 ks bageta
Bageta1 recept
- 50 g rukola
Rukola13 receptov
- 2 strúčiky cesnak
Cesnak128 receptov
- 200 ml olivový olej
Olivový olej116 receptov
- mikrobylinky
Mikrobylinky12 receptov
Postup prípravy receptu
Teľaciu sviečkovicu očistite, odblaňte, potrite po celom obvode olejom a osoľte. Tuniaka opatrne očistite, narežte na 4 kusy a marinujte v miske so sójovou omáčkou ideálne 1 hodinu. Bagetu rozrežte na 4 kusy. Cesnak rozdrvte. Veľké kapary rozrežte na polovičky. Dajte predhriať rúru na 180°C.
Rozpáľte panvicu s kovovou rúčkou (taká, ktorá môže ísť do rúry) a teľacinu na nej sprudka opečte z každej strany. Následne preneste do rúry na 7 – 10 minút. Pri 7 minútach bude urobené medium – rare, medium. Pri dlhšom čase bude tuhšie, menej šťavnaté. Po vybratí z trúby nechajte mäso 5 – 10 minút odpočinúť.
Medzitým si v mixéri pripravte omáčku. K majonéze pridajte kapary, ančovičky, mierne okoreňte a rozmixujte. Pokiaľ je zmes príliš hustá, pridávajte po troške olivový olej. Opatrne dochucujte soľou, korením a citrónovou šťavou. Omáčka má mať zamatovú konzistenciu.
V malom kastróle si zohrejte olej a pridajte doň cesnak. Stiahnite z ohňa a nechajte 10 minút vychladnúť. Týmto olejom potrite bagety a dajte ich zapiecť do rúry, kým chytia zlatú farbu.
V miske okoreňte, osoľte a pokvapkajte olejom rukolu, zľahka premiešajte. Rozpáľte panvicu, kvapnite na ňu 1čl oleja, rozotrite ho papierovou utierkou, aby olej vytvoril iba tenký film. Tuniaka vyberte z marinády, mierne osušte od prebytočnej tekutiny papierovou utierkou a sprudka opečte z každej strany. Proces opekania by nemal presiahnuť 2,5 minúty, tuniak má byť v strede krásne červený.
Obe mäsá, teľacie aj tuniaka nakrájajte, aby na každý tanier vyšli 2 kúsky teľacieho a 2 kúsky tuniaka.
Na plytký tanier servírujte omáčku, k nej priložte mäsá, vedľa bagetu, na jej vrch ochutenú rukolu. Dozdobte veľkými kaparami a mikrobylinkami.
Náš tip
Klasické Vitello Tonnato je taliansky recept na studené predjedlo. Teľacia sviečkovica sa dusí na základe z koreňovej zeleniny, nechá sa vychladnúť a krája sa na tenučké plátky. V originálnom recepte sa používa konzervovaný tuniak (čo najvyššej kvality) a mixuje sa priamo do omáčky spolu s ostatnými ingredienciami.