Vitello tonnato
Podpisový re-make klasického talianskeho predjedla od pánov Rusinu a Sedláka. Ak o trochu zvýšite gramáže, poslúži aj ako hlavné jedlo.
Porcie Čas prípravy
4ososby 10 minút
Dĺžka varenia
20minút
Porcie Čas prípravy
4ososby 10 minút
Dĺžka varenia
20minút
Ingrediencie
Postup prípravy
  1. Teľaciu sviečkovicu očistite, odblaňte, potrite po celom obvode olejom a osoľte. Tuniaka opatrne očistite, narežte na 4 kusy a marinujte v miske so sójovou omáčkou ideálne 1 hodinu. Bagetu rozrežte na 4 kusy. Cesnak rozdrvte. Veľké kapary rozrežte na polovičky. Dajte predhriať rúru na 180°C.
  2. Rozpáľte panvicu s kovovou rúčkou (taká, ktorá môže ísť do rúry) a teľacinu na nej sprudka opečte z každej strany. Následne preneste do rúry na 7 – 10 minút. Pri 7 minútach bude urobené medium – rare, medium. Pri dlhšom čase bude tuhšie, menej šťavnaté. Po vybratí z trúby nechajte mäso 5 – 10 minút odpočinúť.
  3. Medzitým si v mixéri pripravte omáčku. K majonéze pridajte kapary, ančovičky, mierne okoreňte a rozmixujte. Pokiaľ je zmes príliš hustá, pridávajte po troške olivový olej. Opatrne dochucujte soľou, korením a citrónovou šťavou. Omáčka má mať zamatovú konzistenciu.
  4. V malom kastróle si zohrejte olej a pridajte doň cesnak. Stiahnite z ohňa a nechajte 10 minút vychladnúť. Týmto olejom potrite bagety a dajte ich zapiecť do rúry, kým chytia zlatú farbu.
  5. V miske okoreňte, osoľte a pokvapkajte olejom rukolu, zľahka premiešajte. Rozpáľte panvicu, kvapnite na ňu 1čl oleja, rozotrite ho papierovou utierkou, aby olej vytvoril iba tenký film. Tuniaka vyberte z marinády, mierne osušte od prebytočnej tekutiny papierovou utierkou a sprudka opečte z každej strany. Proces opekania by nemal presiahnuť 2,5 minúty, tuniak má byť v strede krásne červený.
  6. Obe mäsá, teľacie aj tuniaka nakrájajte, aby na každý tanier vyšli 2 kúsky teľacieho a 2 kúsky tuniaka.
  7. Na plytký tanier servírujte omáčku, k nej priložte mäsá, vedľa bagetu, na jej vrch ochutenú rukolu. Dozdobte veľkými kaparami a mikrobylinkami.
Poznámky k receptu

Klasické Vitello Tonnato je taliansky recept na studené predjedlo. Teľacia sviečkovica sa dusí na základe z koreňovej zeleniny, nechá sa vychladnúť a krája sa na tenučké plátky. V originálnom recepte sa používa konzervovaný tuniak (čo najvyššej kvality) a mixuje sa priamo do omáčky spolu s ostatnými ingredienciami.

Pozrite si celý recept v epizóde Mojej mamy: