Vypražené kurča, zemiakový šalát
Skvelý recept na najchrumkavejšie vyprážané kura, aké ste kedy jedli. Od Rusinu a Sedláka.

- 600 g kukuričné kuriatko
Kukuričné kuriatko1 recept
- 2 ks vajcia
Vajcia34 receptov
- 120 g hladká múka
Hladká múka30 receptov
- 150 g cornflakes
Cornflakes1 recept
- soľ
Soľ261 receptov
- čierne korenie
čierne korenie142 receptov
- 600 g zemiaky
Zemiaky67 receptov
- 3 ks jarná cibuľka
Jarná cibuľka16 receptov
- 1 pl horčica
Horčica16 receptov
- 5 ks červené reďkovky
červené reďkovky4 recepty
- 1 čl cukor
Cukor24 receptov
- ocot
Ocot7 receptov
- olej
Olej84 receptov
- 200 g kyslé uhorky
Kyslé uhorky5 receptov
- pažítka
Pažítka19 receptov
- mikrobylinky
Mikrobylinky12 receptov
Postup prípravy receptu
Kuriatka vykostite, očistite, osoľte a okoreňte. Cornflakes vložte do pevnejšieho sáčku, prikryte utierkou a rozdrvte valčekom na hrubšiu strúhanku. Uvarené zemiaky ošúpte a nakrájajte na väčšie kocky, či kvádre. Jarnú cibuľku a reďkovku umyte. Spolu s pažítkou ju potom nasekajte na jemno. V prípade reďkvičky odporúčam použiť mandolínu, či podobný krájač, ktorý zaručí rovnomerné, tenké plátky. Tak isto nakrájajte kyslé uhorky. Zohrejte fritézu, alebo dajte v kastróle zovrieť väčšie množstvo oleja. Pripravte z múky, vajíčok a drvených cornflakes trojobal.
V trojobale obaľujte časti kuraťa a dajte ich pražiť. Aby bolo kura bezpečne upražené, musí byť v horúcom oleji 7 – 8 minút, podľa hrúbky jednotlivých častí. Keď kusy vytiahnete, uložte ich na papierovú utierku, aby nasala prebytočný olej.
K nakrájaným zemiakom pridajte nasekanú zeleninu, hrubozrnnú horčicu, osoľte a okoreňte. Prilejte pár lyžíc šťavy z uhoriek 1čl octu, cukor a poriadne zamiešajte. Ochutnajte a dochuťte tým, čo vám v šaláte chýba.
Na plytký tanier servírujte zemiakový šalát, na vrch uložte vyprážané kuriatko, ozdobte mikrobylinkami.
Náš tip
Keď varíte zemiaky na šalát, varte ich v šupke, kvôli výraznejšej chuti. Tá sa v šupke nachádza, avšak po uvarení sa z mäkkého zemiaku ťažko odstraňuje. Preto ešte pred varením zemiaky 2 krát (protichodne) po obvode narežte malým ostrým nožíkom. Snažte sa rezať iba šupku, nie dužinu zemiaku. Po uvarení a vychladnutí, vám tento rez zaručí pohodlné šúpanie.