- 800 g hovädzia sviečkovica
Hovädzia sviečkovica8 receptov
- 300 g hnedé šampiňóny
Hnedé šampiňóny4 recepty
- 1 ks lístkové cesto
Lístkové cesto3 recepty
- soľ
Soľ261 receptov
- korenie
Korenie90 receptov
- olivový olej
Olivový olej116 receptov
- 200 g baby mrkva
Baby mrkva8 receptov
- 150 g dubáky
Dubáky5 receptov
- 100 g špenát
špenát2 recepty
- 2 ks cesnak
Cesnak128 receptov
- anglická horčica
Anglická horčica2 recepty
- 1 pl hladká múka
Hladká múka30 receptov
- 50 g masla
Masla1 recept
- 300 ml hovädzí vývar
Hovädzí vývar8 receptov
- 80 g parmská šunka
Parmská šunka2 recepty
Postup prípravy receptu
Sviečkovú očistite, odblaňte, poriadne osoľte a okoreňte čerstvo mletým čerstvým korením. V širšej panvici rozpáľte 3pl olivového oleja a mäso sprudka opečte do hneda z každej strany. Odložte vychladnúť a natrite štetcom tenkou vrstvou horčice.
Hnedé šampiňóny očistite, nasekajte, vložte do mixéra, zľahka osoľte, okoreňte a rozmixujte na sypkú zmes. Vyklopte na panvicu a na miernom ohni, za stáleho miešania duste, aby sa zo zmesi odvarila prebytočná voda. Nechajte vychladnúť. Rúru predhrejte na 190-200°C.
Potravinovú (priehľadnú) fóliu rozprestrite na pracovnú dosku a vytvorte na nej štvorec z vedľa seba poukladaných plátkov parmskej šunky. Rozprestrite po ňom rovnomernú vrstvu šampiňónovej zmesi, naň uložte pripravenú sviečkovú a pomocou fólie vytvorte uzatvorený valec.
Na pracovnú dosku rozprestrite lístkové cesto a valec doň opatrne zabaľte. Rozšľahajte vajíčko a cesto zvonka dôkladne potrite. Vidličkou na povrchu vytvorte ľubovoľnú kresbu a vložte na 20 minút upiecť. Po upečení vytiahnite a nechajte 5 minút vychladnúť. Následne krájajte na 2,5 cm "krajce".
Medzitým očistite dubáky, baby mrkvu a cesnak. Mrkvu povarte 4 minúty v mierne osolenej vode, sceďte a nechajte odpariť. Na Panvici po mäse rozpáľte lyžicu masla, dubáky a mrkvu v nej orestujte. Dochuťte soľou a korením a odložte. Do panvice vložte cesnak nasekaný na tenké plátky, špenát a na miernom ohni restujte, kým nestratí 3/4 svojho objemu. Osoľte a okoreňte.
Vývar zohrejte, v malom kastróle roztopte zvyšok masla, pridajte múku a metličkou vypracujte zápražku. Postupne prilievajte teplý vývar, pokým vznikne omáčka konzistencie riedkeho sirupu. Dochuťte soľou a korením.
Na plytký tanier servírujte kus wellingtonu, vedľa uložte restovanú mrkvu, huby, špenát a bohate polejte omáčkou.