Wellington steak
Klasický anglický recept na sviečkovicu Wellington.
Porcie Čas prípravy
4osoby 10minút
Dĺžka varenia
40minút
Porcie Čas prípravy
4osoby 10minút
Dĺžka varenia
40minút
Ingrediencie
Postup prípravy
  1. Sviečkovú očistite, odblaňte, poriadne osoľte a okoreňte čerstvo mletým čerstvým korením. V širšej panvici rozpáľte 3pl olivového oleja a mäso sprudka opečte do hneda z každej strany. Odložte vychladnúť a natrite štetcom tenkou vrstvou horčice.
  2. Hnedé šampiňóny očistite, nasekajte, vložte do mixéra, zľahka osoľte, okoreňte a rozmixujte na sypkú zmes. Vyklopte na panvicu a na miernom ohni, za stáleho miešania duste, aby sa zo zmesi odvarila prebytočná voda. Nechajte vychladnúť. Rúru predhrejte na 190-200°C.
  3. Potravinovú (priehľadnú) fóliu rozprestrite na pracovnú dosku a vytvorte na nej štvorec z vedľa seba poukladaných plátkov parmskej šunky. Rozprestrite po ňom rovnomernú vrstvu šampiňónovej zmesi, naň uložte pripravenú sviečkovú a pomocou fólie vytvorte uzatvorený valec.
  4. Na pracovnú dosku rozprestrite lístkové cesto a valec doň opatrne zabaľte. Rozšľahajte vajíčko a cesto zvonka dôkladne potrite. Vidličkou na povrchu vytvorte ľubovoľnú kresbu a vložte na 20 minút upiecť. Po upečení vytiahnite a nechajte 5 minút vychladnúť. Následne krájajte na 2,5 cm „krajce“.
  5. Medzitým očistite dubáky, baby mrkvu a cesnak. Mrkvu povarte 4 minúty v mierne osolenej vode, sceďte a nechajte odpariť. Na Panvici po mäse rozpáľte lyžicu masla, dubáky a mrkvu v nej orestujte. Dochuťte soľou a korením a odložte. Do panvice vložte cesnak nasekaný na tenké plátky, špenát a na miernom ohni restujte, kým nestratí 3/4 svojho objemu. Osoľte a okoreňte.
  6. Vývar zohrejte, v malom kastróle roztopte zvyšok masla, pridajte múku a metličkou vypracujte zápražku. Postupne prilievajte teplý vývar, pokým vznikne omáčka konzistencie riedkeho sirupu. Dochuťte soľou a korením.
  7. Na plytký tanier servírujte kus wellingtonu, vedľa uložte restovanú mrkvu, huby, špenát a bohate polejte omáčkou.