Zeleninová z pečenej cvikle
Chutná zeleninová polievka, v ktorej hlavnú úlohu hrá pyré z pečenej cvikle.

- 350 g cvikla
Cvikla9 receptov
- 1 ks červená cibuľa
červená cibuľa26 receptov
- 200 ml červené víno
červené víno24 receptov
- 1 ks badián
Badián10 receptov
- 200 g mrkva
Mrkva41 receptov
- 150 g zemiaky
Zemiaky67 receptov
- 3 ks stopkový zeler
Stopkový zeler9 receptov
- 1000 ml zeleninový vývar
Zeleninový vývar20 receptov
- olivový olej
Olivový olej116 receptov
- soľ
Soľ261 receptov
- korenie
Korenie90 receptov
- tmavý balsamicový ocot
Tmavý balsamicový ocot6 receptov
- čerstvé oregano
čerstvé oregano7 receptov
Postup prípravy receptu
Cviklu uložte na plech, zakryte hliníkovou fóliou a dajte upiecť na 50 minút do rúry predhriatej na 200 °C. Zeleninu očistite a nakrájajte na malé kocky.
Po upečení, cviklu presuňte do kovovej nádoby a prekryte priehľadnou fóliou na 5 minút. Nasaďte si rukavice, ošúpte sparenú kôru, následne cviklu na hrubo nasekajte, zalejte ohriatym vývarom a rozmixujte do hladka.
Vo veľkom kastróle zohrejte 3pl olivového oleja, pridajte na jemno nakrájanú cibuĺu a speňte ju do sklovita. Pridajte badián, zemiaky, mrkvu a zeler. Restujte spolu 2 minúty, následne zalejte vínom a odvarte alkohol. Prilejte cviklové pyré a priveďte k varu. Varte na miernom ohni 8 - 10 minút. Ochuťte soľou a korením.
Do polievkových misiek servírujte horúcu polievku, pokvapkajte balsamicom a ozdobte jemnými lístkami čerstvého oregana.