Moja mama - recepty - Grilovaný karfiol s mušľami sv. Jakuba, pražma kráľovská a petržlenová omáčka

Grilovaný karfiol s mušľami sv. Jakuba, pražma kráľovská a petržlenová omáčka

Recept od Rusinu a Sedláka. Komplexný, mierne náročný recept. Hodí sa, ak milujete hrebenatky (mušle svätého Jakuba) a svojho partnera, ktorého chcete prekvapiť výnimočnou večerou.

Pre 4 osoby. Mierne náročné. Čas prípravy: 15 minút, čas varenia: 15 minút


• Karfiol 1 menšia hlávka
• Mušle sv. Jakuba (hrebenatky) 8ks (2 na porciu)
• Pražma kráľovská filet 4 x 100g
• Soľ
• Korenie
• Petržlenová vňať hladko listá 80g
• Maslo 150g
• Olej
• Chilli červené čerstvé 1 kus
• Biele víno 300ml
• Smotana na šľahanie 180ml
• Čierny kaviár 2pl
• Šalotka 2ks
• Cesnak 2 strúčiky
• Jedlé kvety na ozdobu

Karfiol očistite, rozrežte na veľké plátky hrubé približne 1,5cm, okoreňte. Filety pražmy osoľte a nechajte 5 minút na tanieri pri izbovej teplote. Potom rybu opatrne osušte papierovou utierkou. Pripravte si hrebenatky, šalotku očistite a nasekajte na jemno. Petržlenovú vňať oddeľte od stopiek a na hrubo nasekajte. Očistite cesnak a rozpučte ho čepeľou noža, chilli nasekajte na jemno. Predhrejte rúru na 180°C.


Na panvici rozohrejte 1 pl oleja a sprudka na nej opečte plátky karfiolu z oboch strán, osoľte a odložte bokom.
Do panvice s kovovou rúčkou (taká, ktorá môže ísť do rúry) pridajte polovicu masla, rozpáľte ho a pridajte doň filety pražmy, kožou dolu. Panvicu nakláňajte a polievkovou lyžicou oblievajte filety zhora stekajúcim horúcim maslom. Táto technika sa volá Basting. Po chvíli vložte rybu do rúry dopiecť na 4 – 5 minút.


Na druhej panvici zopakujte postup so zvyškom masla. Keď bude rozpálené, vložte doň hrebenatky, pridajte cesnak a chilli. Tie opekajte približne minútu z každej strany, pokým nadobudnú hnedavú krustičku. Osoľte a odložte ich bokom na papierovú utierku, cesnak môžete z panvice vyhodiť, už splnil svoju úlohu.


Na výpeku po mušliach orestujte šalotku, podlejte ju vínom a vyvarte alkohol. Následne za stáleho miešania pridajte smotanu a zredukujte o polovicu (nechajte zvariť). Na záver pridajte na hrubo nasekanú vňať, omáčku rozmixujte do hladka, preceďte cez sitko a pridajte čierny kaviár. Dochuťte soľou a korením.


Na plytký tanier servírujte karfiol, naň položte filet, okolo neho mušle a omáčku v menšej omáčkovej miske. Dozdobte jedlými kvetmi.


TIP* Ak sa chcete zahrať ešte o trochu viac, môžete využiť prebytočný karfiol na uvarenie jemného pyré, ktoré jedlo skvele doplní. Do kastrólu s pokrievkou vložte na hrubo posekané časti karfiolu bez hlúbkov, trochu masla, 100ml smotany, alebo plnotučného mlieka. Osoľte, okoreňte bielym korením, pridajte štipku muškátového oriešku a duste približne 6 – 7 minút na miernom ohni. Rozmixujte do hladka a preceďte cez sitko. Ak máte po ruke zelený hrášok, môžete ho do pyré pridať.

Pozrite si celý recept v epizóde Mojej mamy: