Recept od Rusinu a Sedláka. Ak máte radi morské plody, máme pre vás osviežujúci recept s chobotnicou na víne.

Pre 4 osoby. Jednoduché. Čas prípravy: 20 minút, čas varenia: 15 minút + dusenie chobotnice


• Chobotnica celá varená 600g
• Šalotka 2 ks stredne veľké
• Cesnak 3 strúčiky
• Olivový olej
• Baby mrkva 150g
• Baby zemiak 150g
• Baby cuketa 150g
• Baby špargľa 150g
• Baby patizón 150g
• Drvené paradajky 200ml
• Červené víno 300ml
• Petržlenová vňať hladko listá 100g
• Stopkový zeler 100g
• Soľ
• Korenie
• Maslo 80g
• Chilli podľa chuti
• Vývar 300ml
• Sardínsky chlieb na podávanie

Chobotnicu udusenú vopred, nakrájajte na menšie kúsky. Všetky druhy zeleniny očistite. Šalotku a cesnak nasekajte na jemno. Stopkový zeler nakrájajte na tenké plátky. Z petržlenovej vňate oddeľte lístky od stopiek a nasekajte na jemno. (stopky nemusíte vyhodiť, vydržia v chladničke prikryté vlhkou utierkou a hodia sa do vývaru).


Na panvici rozohrejte olivový olej, pridajte k nemu maslo a orestujte šalotku. Po chvíli pridajte cesnak, premiešajte a poukladajte kúsky chobotnice. Podlejte vínom (150ml), odvarte alkohol a pridajte vývar. Dochuťte soľou a korením.
Na druhej panvičke, na troche oleja orestujte zeleninu, pridajte chilli, podlejte zvyškom vína, odvarte alkohol a duste približne 2-3 minúty. 


Na záver pridajte nasekanú petržlenovú vňať a zmiešajte spolu s chobotnicou a jej výpekom.


Servírujte do hlbokého taniera, pokvapkané kvalitným olivovým olejom a sardínskym chlebom na strane.


*TOP TIP Ako udusiť chobotnicu? Čerstvú chobotnicu umyte. Na hrubo nasekajte 2 biele cibule, pripravte si kastról s pokrievkou, 1 čl bieleho korenia a 200ml bieleho suchého vína. Na olivovom oleji orestujte cibuľu, vložte chobotnicu, osoľte, okoreňte, podlejte vínom a vyvarte alkohol. Následne kastról prikryte a nechajte na miernom ohni dusiť 50 minút až 1 hodinu. V polovici varenia chobotnicu otočte. Nechajte vychladnúť a papierovou utierkou z chobotnice zotrite kožu. Výpek, ktorý vám ostal, môžete scediť a použiť v recepte namiesto vývaru.


TIP* Sardínsky chlieb je skvelý a k tejto chobotnici sa hodí najviac. Môžete ho však nahradiť bielou bagetou, zapečenou s cesnakovým maslom. Bude sa tiež skvelo hodiť.

Pozrite si celý recept v epizóde Mojej mamy: